Vesikiertoinen pellettitakka vanhaan hirsitaloon???

Kokemukset, ongelmat, yms. liittyen pellettikori, pellettitakka.
Kirjoittaminen vaatii kirjautumisen.

Valvoja: Moderaattorit

Vesikiertoinen pellettitakka vanhaan hirsitaloon???

ViestiKirjoittaja setämies » Ke Helmi 28, 2007 16:15

Löytyisiköhän täältä apuja tai lisätietoja minua askarruttaviin kysymyksiin koskien pelleteillä toimivaa vesikiertotakkaa? :shock:

Meillä on -37 vuonna rakennettu 1,5 kerroksinen n 100 asuinneliön hirsitalo. Pintaremontti parista huoneesta tekemättä. Tällä hetkellä alakerran lämmitys tapahtuu leivinuunin, pystyuunin ja suoravetotakan avulla. yläkerrassa pieni sähköpatteri. Puuta kuluu noin 25 m3 vuodessa.

Teknistä tilaa ei ole ja valmiiksi paineistettu vesi tulee kylpyhuoneeseen missä on metron sähköllä lämpiävä varaaja. linkissä tiedot varaajasta.

http://www.metrotherm.fi/modul.htm

Varaajan alla on 0,5 metriä kanttiinsa oleva huoltotila jossa on vesimittari ja jakotukki.

Olen haaveillut että purkaisin tuon 70 luvulla tehdyn avotakan ja laittaisin sen tilalle vesikiertoisen pellettitakan. Vesipattereiden asennus ei ole ongelma mutta miten saisin yhdistettyä lämminvesivaraajan samalla tuohon pellettiin? Voiko sähkövastuksen irroittaa ja tilalle lykätä vesikierukan? Teknisentiedon mukaan sähkövastus on jonkinlaisessa putkessa varaajan sisällä. Onko pellettitakan vesikierto systeemi paineistettu eli ei ole avopaisunta säiliö jolloin yläkertaan voisi pattereille vetää kanssa vedet?

Tuo vuosittainen puusavotta on aika työläs :oops: ja hintaakin kertyy enemmän mitä pelletteihin menisi. Kaikki tieto otetaan vastaan..kiitos.. :D
setämies
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ke Helmi 28, 2007 11:40

ViestiKirjoittaja humoristi » Ke Helmi 28, 2007 18:54

Vesikiertoinen takka on tarkoitettu pääsääntöisesti vesikiertoiseen lämmitykseen ja kuvaamaasi tilaan sopisi erinomaisesti pienempää kokoluokaa oleva 3,2 - 11 kW takkaratkaisu. Edellyttää kuitenkin lämpöverkoston rakentamista vähintään alakertaan, mutta mitään esteitä ei ole järjestelmän toteutuksessa myös yläkertaan samaa paisuntatilaa hyväksi käyttäen.
Takkaan saa myös lisävarusteena lämpövaihtimen, jolla vaoidaan suoraan tuottaa lämmintä käyttövettä ilman vesivarajaa. Liitos sitten vain nykyiseen käyttövesijärjestelmään kuuman käyttöveden osalta. Olin hiljattain toteuttamassa juuri kuvaamasi järjestelmää jossa verkosto oli kuitenkin jo valmiina.
Varaajan käyttö pellettilämmityksen osana olisi aina parempi ratkaisu, mutta käytössäsi oleva varaaja lienee hieman ongelmallinen. Itse jättäisin tuon varaajasi kesäkäyttöön ja muutoin varalle.

Toisena vaihtoehtona Sinulla lienee toteuttaa pellettilämmitys kiertoilmaan perustuvana, tuon suoravetoisen takan tilalle. Tällöin muutos jää paljon pienemmäksi, mutta oleellista lienee huoneiston rakenne, eli liikkuuko lämpö huoneitten välillä riittävällä tavalla. Tällöin voit sitten käyttää sähkövaraajaa lämpimän käyttöveden tuottamiseen.
Aina kannattaa miettiä myös varalämmitysjärjestelmää riippumatta onko kyseessä pelletti, öljy, tai sähkölämmitys.
Jätän nyt nuo merkkikohtaiset viittaukset kokonaan ulkopuolelle, kun kysyit itse asiaa ja tavaraa kyllä sitten löytyy eri merkeissä tarvitsevalle.

Mikäli päädyt ajatuksissasi vesikiertoiseen järjestelmään, niin minulta saat sitten erikseen lisätietoa, mitä muutoin pitää ottaa huomioon toteutuksen yhteydessä.
Takkatohtori / ESCO Pelletbox
humoristi
Laite-edustaja
 
Viestit: 277
Liittynyt: Ti Helmi 21, 2006 19:27
Paikkakunta: Satakunta

ViestiKirjoittaja setämies » Ke Helmi 28, 2007 19:13

Tuo toinen vaihtoehto, kiertoilmatakka on pois suljettu koska lämminilma ei kierrä tarpeeksi tehokkaasti asunnossa.

Mikä tuo lisävarusteena oleva lämmönvaihdin on? Miten se toimii, voitko kertoa siitä lyhyesti, eli sen voisi liittää suoraan tuohon kuumavesipuolelle ja varaajasta napsauttaa sulake pois päältä. Onko tuossa lämmönvihtimessa oma vesitila, ettei siis pattereissa kiertävä vesi tule käyttöveden puolelle?

Mitenkäs nuo lupa-asiat kun vaihtaa avotakan pellettitakkaan? Takka on muuten muurattu paikanpäällä omanlaisensa ei "sarjatuotannossa" oleva ja savuhormi on ylhäällä. Tuottaako se ongelmia pellettitakan hormiliitoksen kanssa?
setämies
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ke Helmi 28, 2007 11:40

ViestiKirjoittaja kalsket » To Maalis 01, 2007 9:02

Jos/kun et lattiaan ole putkia asentamassa niin puhallinpatterit olisivat ehkä perinteistä radiaattoria toimivampi versio. Täältä vähän vinkkiä niiden suhteen: http://www.saunalahti.fi/~kaivo/cgi-bin ... tart=39#39
kalsket
 
Viestit: 74
Liittynyt: Ma Heinä 24, 2006 1:29
Paikkakunta: Kaarina

ViestiKirjoittaja humoristi » To Maalis 01, 2007 10:32

Tuo lämminvaihdin toimii omana "pakettinaan" takan ulkopuolella. Paketti asennetaan omana linjanaan takasta tuleevaan omaan syöttöputkeen kuumalle kiertovedelle ja palautetaan paluuverkoston putkeen. Siinä kylmä käyttövesi ohjataan ns. pienehkön levypatterivaihtimen kautta, joka muuntaa lämmön takasta tulevasta lämpimästä vedestä käyttöveteen. Patteriverkoston vesi ei millään tavoin sekoitu käyttöveteen. Käyttöveden lämpötila voidaan "perussäätää" laitteiston oman sähköisen termostaattiohjaimen avulla. Koko verkoston vesimäärä toimii tällöin osaksi varravana osana.
Paketin koko on noin 500 mm x 500 mm x 150 mm ja maksaa n 600 eruroa lisää, kun takan voit ostaa noin 4.000 euron hintaan.

Tuosta rakennusluvasta suosittelisin kaikissa tilanteissa ottamaan etukäteen yhteyttä rakennus- ja paloviranomaisiin. Vesikiertoisissa takoissa tulee varmistaa lähinnä vesivuotojen mahdollisuus liitoksissa, sekä takasta ja miten tämä puoli on varmistettu. Hyviä ohjeita kyllä löytyy minultakin tätä varten. Käytännössä tarvitset vesitiiviin alustan ns "tippakourun" josta mieluimmin suora yhteys johonkin "viemäriin".

Toinen seikka on sitten tuo piipun kunto ja lisäjatkon liittäminen esimerkiksi kuvaamaasi yläkohtaan hormissa. Ehdottaisin takan asentamista ns kulma-asennuksena jolloin piipulle ja myös ehkä putkitukselle jää sopivasti tilaa. Nuo putkimiehet kun haluavat taakse jopa parikymmentä senttiä asennusvaraa, mutta samalla mennee tuo piippukin ja huoltotilaakin pitää jättää.

En tiedä sainko sanotuksi asiani kyllin selvästi, mutta voin lähettää lisää materiaalia jos annat yhteystiedot YV postin kautta.
Kannattaa myös muistaa, että myyjien tiedotusvastuuta on lisätty helmikuun alusta alkaen, eli ei pidä lähteä matkaan ollenkaan ilman kunnon selvityksiä ja aineistoa.
Takkatohtori / ESCO Pelletbox
humoristi
Laite-edustaja
 
Viestit: 277
Liittynyt: Ti Helmi 21, 2006 19:27
Paikkakunta: Satakunta

ViestiKirjoittaja setämies » To Maalis 01, 2007 11:45

kiitos kaikille vastauksista, täytyy lähtee selvitteleen noita lupa-asioita..
setämies
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ke Helmi 28, 2007 11:40


Paluu Pellettitakat, korit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa